Program Dani HURiN-a 2023.
20. studenoga 2023.
Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske udruge radijskih nakladnika 
21. studenoga 2023.
Program Dani HURiN-a 2023.
20. studenoga 2023.
Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske udruge radijskih nakladnika 
21. studenoga 2023.

Otvoreni Dani HURiN-a – radio je i dalje medij kojem se najviše vjeruje i koji najmanje polarizira društvo

Sveti Martin na Muri, 21. studenog 2023.

Radio je medij kojem publika najviše vjeruje, koji je točan i koji najmanje polarizira društvo, poručeno je danas s otvaranja Dana HURiN-a u Svetom Martinu na Muri. Dani HURiN-a okupili su oko 200 predstavnika lokalnih radiopostaja i regulatornih agencija, Ministarstva kulture i medija, stručnjake iz radijske industrije te predstavnike akademske zajednice koji raspravljaju o sadašnjosti i budućnosti lokalnog radija.

Organizator Dana HURiNa je Hrvatska udruga radijskih nakladnika koja okuplja 70-ak lokalnih radijskih postaja iz cijele Hrvatske. Predsjednik udruge Željko Švenda poručio je da se radio ne bazira na senzacionalizmu i da zato uživa najveće povjerenje građana.  Nada se i da će rasprava na današnjem panelu na temu Javnih poziva temeljem članka 39. Zakona o elektroničkim medijima rezultirati većom trasparentnošću financiranja medija.

Partneri Dana HURiN-a su Zaklada Konrad Adenauer i HAKOM – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Holger Haibach, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju podsjetio je na značaj informacija koje mogu pružiti pomoć ali i biti oružje. Zato je, kaže, važno imati medije koji prenose pravu informaciju, koji prenose istinu i kojima se vjeruje, a to sigurno lokalna radija jesu.

Ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac u svom je govoru pozvao društvo zajednicu, državu, lokalnu samoupravu da više ulažu u lokalne radijske postaje jer tržišni ostanak bez pomoći zajednice neće biti moguć. Popovac je naglasio da je radio najnepristraniji medij, najtočniji, medij kojem se najviše vjeruje i koji najmanje polarizira društvo.

Dane HURiN-a otvorio je Danijel Vlahović, rukovoditelj Odjela kontrole RF spektra Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Poručio je da HAKOM pruža potpunu podršku i najbolje tehničke parametre lokalnim radijskim postajama za emitiranje programa.

U ime domaćina, Međimurske županije, nazočne je pozdravila Petra Vadlja, pročelnica Službe za poslove župana Međimurske županije koja je također izrazila podršku postojanju i značaju lokalnih medija.

Osim važnih poslovnih susreta, razmjene iskustava i primjera dobre prakse, na Danima HURiN-a naglasak je ove godine na Danima HURiN-a stavljen na Javne pozive temeljem Članka 39. Zakona o elektroničkim medijima, a kojima tijela državne uprave, javne ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave osiguravaju isplatu sredstava za proizvodnju i objavljivanje programa regionalnih i lokalnih nakladnika radija, televizije i portala. O tome kako prepoznati Lažne vijesti radionicu će održati Christoph Plate, direktor medijskog programa za Jugoistočnu Europu Zaklade Konrad Adenauer u Sofiji a o jeziku i govoru u informativnom programu Boris Kanazir i Ana Vlah s HRT-a.

Na Danima HURiN-a tradicionalno se dodjeljuju i nagrade najboljim djelatnicima, emisijama i projektima lokalnih hrvatskih radijskih postaja. Svečana dodjela nagrada je večeras u 20 sati.

HURiN