11. Dani elektroničkih medija započeli Sjednicom Izvršnog odbora Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN)
13. studenoga 2018.
U sklopu 11. Dana elektroničkih medija održan panel „Žene u medijima“
14. studenoga 2018.
11. Dani elektroničkih medija započeli Sjednicom Izvršnog odbora Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN)
13. studenoga 2018.
U sklopu 11. Dana elektroničkih medija održan panel „Žene u medijima“
14. studenoga 2018.

Dodijeljene nagrade najboljim radijskim djelatnicima

BRANKU OBRADOVIĆU S RADIO KARLOVCA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO, A DUBRAVKU DRAGIČEVIĆU S RADIO OGULINA – ZLATNI MIKROFON

Redovitim godišnjim okupljanjem radijskih i televizijskih djelatnika na lokalnoj i nacionalnoj razini udruženih u Hrvatsku udrugu radijskih nakladnika i Nezavisnu udrugu televizija započeli su, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića,  danas poslijepodne (utorak, 13. 11.) tradicionalni 11. Dani elektroničkih medija Hrvatske. Predstavnici više od 140 radijskih postaja u Hrvatskoj raspravljali su o najvažnijim pitanjima svoje struke pri čemu su posebno istaknuli zastarjelost pojedinih odredbi Zakona o elektroničkim medijima, koje ih dovode u neravnopravni tržišni položaj s nabujalim društvenim platformama i internetskim mrežama. Također, primjena zakona o autorskim i srodnim pravima jedan je od važnih čimbenika koji otežavaju poslovanje lokalnih radija. O svemu tome biti će detaljnije riječi tijekom dva panela koji su predviđeni za sutra (u srijedu).

I 20-tak članica Nezavisne udruge televizija pri poštivanju zakonskih rješenja nailaze na niz teškoća, te ih također brine nelojalna konkurencija novih medija. No, na njihovoj je skupštini bilo riječi i o praćenju gledanosti pojedinih programa te u tom smislu i vrednovanja pojedinih emisija.

Ipak, najsvečaniji trenutak prve večeri 11. Dana elektroničkih medija uslijedio je pri podjeli tradicionalnih godišnjih nagrada Hrvatske udruge radijskih nakladnika. Na toj su svečanosti podijeljene nagrade u više radijskih kategorija, čiji su autori ili radijske postaje ostvarili najveće domete u protekloj godini, a prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda čiji su članovi bili Dijana Koller, Šefik Kapetanović i Zdravko Kedžo. Nakon uvodnog pozdrava domaćina i predsjednika  HURiN-a Željka Švende, pristupilo se dodjeli ovogodišnjih nagrada.

Priznanje za 20 godina uspješnog rada i druženja sa slušateljima pripalo je  Media mix Radio 105 Selnica iz Međimurja.

Pola stoljeća neprekidnog rada u ovoj su godini obilježili Radio Orahovica, Radio Vrbovec i Informativni centar Radio Čazma – Super radio.

U kategorijama određenima u Pravilniku o dodjeli godišnjih nagrada HURIN-a, predsjednik ocjenjivačkog suda Zdravko Kedžo objavio je da je u kategoriji Najbolje akcije nagradu osvojio „53njski live“ Radio Petrinje. „Tijekom ljetnih mjeseci Petrinjski radio seli svoj studio na otvoreno, u razne dijelove grada, te kroz cjelodnevni program, ispunjen brojnim gostima, promovira grad, njegove ljepote, posebnosti i vrijedne ljude i projekte. Osim kroz radijski eter, program se prenosi uživo i putem facebook stranice Petrinjskog radija, a u realizaciju su uključeni svi djelatnici i sva raspoloživa tehnika“ – istaknuto je u obrazloženju nagrade.

Program “3,2,1 Božić” – nakladnika “Rovinj FM” također je dobitnik nagrade za najbolju akciju, a u obrazloženju te nagrade piše: „Krajem svake godine, radijska postaja Rovinj FM u suradnji s Teatrom Naranča iz Pule, organizira za svu vrtićku i školsku djecu do 4 razreda,  besplatnu božićnu predstavu. Ove je godine uz predstavu organizirana i humanitarna akcija za pomoć 15-godišnjem Massimu Sirotiću koji boluje od cerebralne paralize. Djecu je razveselio i Djed Božićnjak.

Program “Dan iz snova” nakladnika Radio Slavonija treća je emisija među nagrađenima u kategoriji Najbolja akcija. U obrazloženju dodjele te nagrade navodi se: „Riječ je o akciji koja je realizirana putem facebook stranice Radio Slavonije, trajala je 50 dana i u sklopu akcije korisnici su glasovali za jedan od prijavljenih parova u nagradnoj igri “Dan iz snova”. Par s najviše glasova osvojio je stvarno dan iz snova – besplatno vjenčanje. Radio Slavonija platila je gotovo sve troškove vjenčanja koje je održano u mjesecu rujnu.“ Za ovu jedinstvenu i domišljatu akciju čestitke su zaslužili i mladenci, ali ekipa Radio Slavonije.

U kategoriji radijskih jingleova dodijeljene su također tri nagrade. Tako je stručni sud odlučio da se u ovoj kategoriji nagrađuju: Jingle “Radio Ploče – Roštilj Jingle” – nakladnika Radio Ploče, zatim jingle “Frekvencije Rovinj FM-a” – nakladnika Radio Rovinj te jingle “Kamera, ton, Megaton” – nakladnika Radio Megaton.

U kategoriji najboljih internetskih stranica radijskih postaja također su dodijeljene tri nagrade, a otišle su u ruke predstavnika sljedećih radijskih postaja: nakladnik “Radio Vrbovec”, za www.radiovrbovec.hr, “Obiteljski radio Ivanić” za www.ori.hr te “Informativnom  centru Hrvatska radio postaja Čazma” za www.superadio.hr

U najsvečanijem dijelu večeri, uručena su priznanja djelatnicima radijskih postaja.

Tako je u  kategoriji „Za radijska dostignuća“ tijekom proteklih godinu dana, Hrvatska udruga radijskih nakladnika dodijelila priznanja: zlatni, srebrni i brončani mikrofon.

Priznanje brončani mikrofon dodijeljeno je  emisiji “Sacro ritam” urednika i voditelja Slavka Nedića, nakladnika Hrvatskog katoličkog radija. U prigodnom obrazloženju istaknuto je kako je Slavko Nedić urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija. Radijski je put započeo 1998. godine upravo kao urednik emisije “Sacro ritam” koja je ove godine proslavila 20 godina emitiranja i doživjela svoje 1000.-to izdanje. Emisija se bavi hrvatskom glazbeno-duhovnom scenom, a urednik i voditelj Slavko Nedić inicijator je i brojnih glazbeno-duhovnih akcija i projekata.

Nagrada za srebrni mikrofon pripala je emisiji Hyperion, urednice i voditeljice Kristine Jakopović, a nakladnik je Petrinjski radio. Hyperion je emisija o znanosti i znanstvenim temama. Uz urednicu Kristinu Jakopović, u emisiji sudjeluje i Zoran Krnjajić. Slušatelji kroz emisiju imaju priliku zaviriti u svijet budućih tehnologija, znanstvenih izazova i tajni vremena, jer ovo je, poručuju autori, emisija o stvarnosti koja se događa sutra. – istaknuto je u obrazloženju dodjele ove nagrade.

Glavnu nagradu, Zlatni mikrofon iz Svetog Martina na Muri odnosi Dubravko Dragičević iz Radio Ogulina za emisiju „Dobri ljudi“. U toj emisiji gostuju ljudi koji su za svog radnog vijeka ostavili neizbrisiv trag u zajednici u kojoj su živjeli i djelovali i opravdano zaslužuju naziv “Dobri ljudi”. U emisiji tako gostuju umirovljeni učitelji, profesori, liječnici, poduzetnici, obrtnici koji su kroz svoj radni i životni vijek pomogli svojim sugrađanima da uspješnije i sigurnije koračaju kroz život. – rečeno je u obrazloženju o dodjeli Zlatnog mikrofona Hrvatske udruge radijskih nakladnika.

Na svečanosti je dodijeljena i nagrada za životno djelo koja je ove godine otišla u ruke Branka Obradovića s Hrvatskog radija Karlovac, koji se u ime svih nagrađenih i zahvalio na dodijeljenim priznanjima.

11. Dani elektroničkih medija nastavljaju se u srijedu prijepodne svečanim otvorenjem, te panel diskusijom o tome da li je potrebno temeljito mijenjati postojeći Zakon o elektroničkim medijima donesen još 2003. godine ili određenim izmjenama i dopunama omogućiti ravnopravniji položaj radijskih i televizijskih nakladnika u odnosu na društvene mreže i internetske portale. Sutra (u srijedu) će se još raspravljati i o položaju žena u medijima te autorskim i srodnim pravima u medijima i glazbi na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Okupljanje više od 300 medijskih djelatnika iz radija, televizije i društvenih mreža u Hrvatskoj, među kojima se nalaze i gosti iz Slovenije i Srbije, završiti će u četvrtak panelom i radionicom Fonda za pluralizam medija i novostima u pripremi novog natječaja za raspodjelu fondovskih sredstava.