Poznato je tko će nastupiti na 67. Zagrebačkom festivalu
21. studenoga 2019.
Preporuke HZJZ-a – kako se ponašati u novonastaloj situaciji
22. ožujka 2020.
Poznato je tko će nastupiti na 67. Zagrebačkom festivalu
21. studenoga 2019.
Preporuke HZJZ-a – kako se ponašati u novonastaloj situaciji
22. ožujka 2020.

Dopis predsjednika HURiN-a, Željka Švende – stanje u radijskoj industriji

 

Poštovani gospodine Marčec,

primili smo Vaš dopis u kojem obrazlažete odluku o prolongaciji plaćanja naših obaveza. Na tome zahvaljujemo, međutim smatramo kako to nije ni približno dovoljna pomoć radijskim postajama u ovoj situaciji .

Članice HURiN-ov regionalnog centra Istra, Primorje i Gorski kotar prve su se suočile s posljedicama izazvanima pandemijom koronavirusa Covid-19. Ubrzo je, po odluci Nacionalnog kriznog stožera, dana 19. ožujka istarski scenarij krenuo po cijelom teritoriju RH. Slijedom odluka Kriznog stožera i zatvaranjem djelatnosti koje velikim djelom koriste uslugu lokalnih radijskih postaja, došlo je do otkazivanja reklamnih poruka/kampanja. Sveukupni pad prihoda na radijskim postajama u zadnjih 19 dana je od 50-90 % , ovisno o kojem dijelu zemlje se radi.

Slažemo se da autorska i srodna prava treba poštivati i da treba pomoći glazbenicima, autorima i  hrvatskoj glazbenoj industriji. Međutim, ako se radio kao medij ugasi, hrvatska će glazba biti dostupna samo na internetu i glazbenim servisima. Koji, svjesni smo, apsolutno ne pridonose čuvanju, održavanju i promociji hrvatske glazbene kulture i baštine. I Vi i mi znamo da upravo lokalne radijske postaje ponajviše sviraju domaću hrvatsku glazbu, prosječno više od 60 %.

Zbog spomenutog pada prihoda kojem se ne nazire kraj, u vrijeme kada proizvodimo samo vijesti o koronavirusu i kada smo dvaput dnevno na konferencijama za novinare kriznih stožera po našim županijama, ne možemo biti zadovoljni s prolongiranjem plaćanja računa za autorska i srodna prava. Napominjemo da navedena prava plaćamo i na emisije prijavljene na sredstva Fonda za pluralizam medija, a te su emisije u 95 % slučajeva isključivo  govorne i informativne.

Mi ne tražimo oslobađanje od plaćanja i uvažavamo autorska i srodna prava. No, smatramo više nego korektnim sljedeći prijedlog: 

 Da od 1. ožujka sve radijske postaje plaćaju mjesečnu akontaciju po minimalnom modelu, prema odluci/očitovanju svakog radija ( Članak 3. tablica a ili b, sukladno Dodatku 5. Osnovnom ugovoru ) i to s prolongacijom od 90 dana

Ukoliko je odabir minimalne naklade „b“ tablica ( minimalna naknada po broju stanovnika na području koncesije) tada se uzima vrijednost boda za 2024. godinu

Da se zaustavi rast postotka plaćanja kao što je bio za 2019. odnosno 5,5%  (ukoliko netko ipak ostvari prihode  koji ulaze u tu kategoriju )

S obzirom na to da nam se akontacije šalju mjesečno, na kraju godine odnosno u travnju 2021. bit će obračun. Pa ukoliko se pokaže da su prihodi veliki, utoliko će taj nakladnik/radijska postaja izvršiti doplatu po obračunu .

Prilikom pregovora o Dodatku 5. ukazali smo na vremena iza nas i na stečajne postupke pojedinih radijskih nakladnika, koji su u stečaj ušli s dugom od 750.000,00 kn ili 560.000,00 kn samo prema HDS-ZAMP-u. Što znači da nisu plaćali autorska i srodna prava 7-10 godina, dok su male, lokalne radijske postaje, koliko god im teško bilo, svoje obaveze podmirivale uredno i redovito.

Nažalost, mišljenja smo da će ova situacija izazvana koronavirusom, ukoliko se ne poduzmu hitne mjere, prepoloviti broj radijskih nakladnika a ujedno stvoriti i nova dugovanja i nove dužnike prema Vama. Jer u usporedbi s krizom iz 2008., ova je već sada daleko ozbiljnija i teža. Tada nismo imali takav drastičan pad prihoda, a sada je, već u vrlo kratko vrijeme, izazvan pad prihoda do 90 %, s tendencijom daljnjeg pada.

Još jednom ponavljamo, ne tražimo potpuno oslobađanje od obaveza plaćanja, već smatramo da je ovo što predlažemo nužna i potrebna mjera da pokušamo održati na životu naše tvrtke, radijske postaje i radna mjesta.

Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju i očekujemo Vaš odgovor.

Želimo dobro zdravlje Vama kao i svim članovima HDS-ZAMP-a, ZAPRAF-a, HDS-a, HUZIP-a .

 

Srdačan pozdrav,

HURiN

predsjednik Željko Švenda