Održana tradicionalna svečanost dodjele priznanja novinarima, reporterima i djelatnicima s višegodišnjim radom u radijskim postajama
22. studenoga 2017.
Medijska strategija pred izazovima novih medija
23. studenoga 2017.
Održana tradicionalna svečanost dodjele priznanja novinarima, reporterima i djelatnicima s višegodišnjim radom u radijskim postajama
22. studenoga 2017.
Medijska strategija pred izazovima novih medija
23. studenoga 2017.

Otvoreni 10. Dani elektroničkih medija

10. DANI ELEKTRONIČKIH MEDIJA: NAGLASAK NA DIJALOGU I JAČANJU MEDIJSKE KULTURE U HRVATSKOJ

Sv. Martin na Muri, 21. studeni, 2016. – 10. Dani elektroničkih medija, 23. Dani radija i 10. Dani interneta započeli su pozdravnim govorima organizatora događanja, a svečano ih je otvorila ministrica kulture, dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

Na Danima elektroničkih medija sudjelujem svake godine, a u posljednjoj godini i kao ministrica kulture. Drago mi je najaviti da smo sve smo bliže donošenju ključnog dokumenta koji će redefinirati medijsku sliku u Hrvatskoj i regulirati medijski prostor. U ovoj godini postignuto je nekoliko iskoraka vezano uz javni radio-televizijski servis jer smatramo da je stabilnost HRT-a ključna za cijeli medijski eko-sustav“, izjavila je ministrica kulture, dr.sc. Nina Obuljen Koržinek prilikom otvaranja 10. Dana elektroničkih medija.

Dijalog predstavnika medija, nakladnika, regulatornih tijela, te Vladinih predstavnika i ove godine predvodi Agencija za elektroničke medije. Ravnatelj Agencije, Damir Hajduk, upozorio je da je medijski pluralizam u Hrvatskoj sve više ugrožen, ali i da će Hrvatska, koja iduće godine predsjeda ERGA-om (Europskom regulatornom grupom za audiovizualne usluge), poraditi na izmjenama pravnog okvira koji bi trebao zaštititi tradicionalne medije i uvažiti ranjiviji položaj manjih tržišta.

Razvoj širokopojasnog interneta i digitalizacija omogućili su nam veći broj televizijskih kanala i dostupnost globalnih usluga poput Youtube-a i Netflixa, ali naše publike nisu dobile nove kvalitetne sadržaje na hrvatskom jeziku. Mala tržišta, a pogotovo jezično ograničena tržišta poput hrvatskog, teško se nose s pojavom globalnih igrača i fragmentacijom, te državna potpora proizvodnji sadržaja od javnog interesa, lokalnim i neprofitnim medijima sve više dobiva na važnosti“, izjavio je Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije.

U radu 10. Dana elektroničkih medija sudjeluje velik broj predstavnika lokalnih medija. Okupljene su pozdravili i Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika, Denis Mikolić, predsjednik Nacionalne udruge televizija, Mate Botica, direktor Odašiljača i veza i Dražen Lučić, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

10. jubilarni Dani elektroničkih medija okupili su broje domaće i inozemne stručnjake koji će sudjelovati u radu devet panela. Medijska strategija, Digitalni radio, Kolektivni ženski sport i mediji, Autorska prava u medijskoj i glazbenoj industriji, neke su od tema o kojima će se razgovarati prvog dana događanja. Na panelu pod nazivom Djeca i mladi – Izazovi života u medijskom svijetu sudjelovat će i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, a na panelu će biti predstavljeni rezultati prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i mladih.

Na 10. Danima elektroničkih medija svečano su dodijeljene i godišnje HURIN-ove novinarske radijske nagrade o čemu više možete pročitati ovdje!