Program Dani HURiN-a 2021.
19. studenoga 2021.
Tonski zapisi: U Svetom Martinu na Muri otvoreni Dani HURiN-a
23. studenoga 2021.
Program Dani HURiN-a 2021.
19. studenoga 2021.
Tonski zapisi: U Svetom Martinu na Muri otvoreni Dani HURiN-a
23. studenoga 2021.

I uz otežane uvjete poslovanja zbog pandemije te pad prihoda, lokalna radija opstaju, proizvode kvalitetan programski sadržaj i uživaju najveće povjerenje slušatelja

U Svetom Martinu na Muri otvoreni su Dani HURiN-a u organizaciji Hrvatske Udruge radijskih nakladnika. Okupili su stotinjak sudionika, predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija. Dane HURiN-a otvorio je Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija koji je istaknuo kako su ovu pandemiju posebno osjetili medijski djelatnici pa je podsjetio kako je Vlada osigurala sredstva za očuvanje radnih mjesta u medijima i jednokratne potpore slobodnim novinarima, isplatu sredstava iz Fonda pluralizma i raznovrsnosti medija, pokrenute su kreditne linije a umanjena je, među ostalim, i naknada prema Odašiljačima i vezama. Ipak donesen je Zakon o elektroničkim medijima a slijedi rad na donošenju novog zakona o medijima.

Naglasak na Danima HURiN-a ove je godine upravo na primjeni novog Zakona o elektroničkim medijima te poslovanju i programu lokalnih radijskih postaja u uvjetima pandemije koronavirusa.

Predsjednik HURiN-a Željko Švenda istaknuo je kako je to samo dio interesa i problematike lokalnih radijskih postaja koja su se prilagodila izazovnim vremenima ali s brojnim planovima za daljnji rast i razvoj.

Ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac poručio je kako je radio žilav medij jer je najveći pad prihoda u pandemiji ostvarila upravo radijska djelatnost, više od 20 % a lokalne radijske postaje opstale su i rade i dalje.
Budućnost radija je i digitalni radio pa je na Danima HURiN-a nezaobilazna tema i DAB + tehnologija. Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti istaknuo je kako HAKOM ove godine ima fokus na izdavanju dozvola za RF spektar za digitalni radio i to za Multiplex 1 u Dab + standardu.

U digitalizaciji radija veliku ulogu imaju i Odašiljači i veze, pa je direktor sektora prodaje te tvrtke Marko Serdarević istaknuo kako su Dani HURiN-a upravo prilika da se o tome više razgovara.

Profesor medijskih kultura dr. sc. Zdravko Kedžo i danas je naglasio značaj lokalnog radija na medijskoj sceni i veliko povjerenje slušatelja koje lokalna radija uživaju ali je upozorio i na potrebu uvođenja reda na bogato radijsko tržište, prije svega kad je riječ o profilu radija i vlasničkoj strukutri.

Partneri Dana HURiN-a su Zaklada Konrad Adenauer, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i Odašiljači i veze. Dani HURiN-a završit će dodjelom godišnjih nagrada HURiN-a za najbolja radijska ostvarenja u prošloj godini. Radi se najznačajnijim radijskim nagradama u Hrvatskoj.