Zlatni studio zasjao u Istri: Istra voli Radio Istru
26. veljače 2021.
Premijera Oceanmana u Hrvatskoj!
16. rujna 2021.
Zlatni studio zasjao u Istri: Istra voli Radio Istru
26. veljače 2021.
Premijera Oceanmana u Hrvatskoj!
16. rujna 2021.

Radio Istra pustila u rad novi odašiljač na Učki snage 10 kW, prvi takve vrste u Hrvatskoj

“Dugo smo čekali ovaj trenutak i vjerujemo da će se Radio Istra od sada u Istri puno bolje čuti” poručio je danas direktor Radio Istre Zvjezdan Jurcola s Učke, gdje je pušten u rad novi odašiljač najslušanije istarske radijske postaje.

Radi se o najsuvremenijem odašiljaču od 10 kW talijanskog proizvođača Elenos, prvom takve vrste u Hrvatskoj. Radio Istra je trenutno jedina komercijalna radijska postaja u Hrvatskoj koja će raditi s odašiljačem od 10 kW.

Jurcola je podsjetio kako je dosadašnji odašiljač Radio Istre na Učki od 5 kW postavljen još 1994. godine i kako je njime Radio Istra na frekvenciji 96,9 MHz pokrivala Istru i Kvarner. Zbog konfiguracije terena i jačine signala talijanskih radijskih postaja, s godinama su zbog bolje čujnosti programa postavljeni i dodatni odašiljači diljem Istre: za Pulu i okolicu 98,0 MHz, za Poreč i okolicu 98,5 MHz, za Rabac 92,1 MHz, za Umag i okolicu 107,3 MHz, za Rovinj i okolicu 88,0 MHz te za Buje i okolicu 97,9 MHz. “Postavljanje novog odašiljača od 10 kW na Učku trebalo bi osigurati još bolju čujnost programa na cijelom području poluotoka odnosno bolju distribuciju signala prema navedenim odašiljačima diljem Istre” poručio je Jurcola.

Zahvalio je djelatnicima Odašiljača i veza koji su Radio Istru primili u svoj objekt, bili uvijek korektni i davali dobre savjete oko funkcioniranja dosadašnjeg odašiljača. Na servisiranju i savjetovanju oko rada dosadašnjeg odašiljača Jurcola je zahvalio i Alanu Klariću i Kristijanu Išiću. Dodao je i kako vjeruje da zahvaljujući tvrtki Radiocomm i Damiru Totmanu s novim odašiljačem dugi niz godina neće biti nikakvih problema.

Novi odašiljač talijanskog proizvođača Elenos nabavljen je upravo putem tvrtke Radiocomm iz Buzeta koja je izvršila i montažu uređaja. Damir Totman, direktor tvrtke Radiocomm pohvalio je Radio Istru koja se u današnja izazovna vremena odlučila na takav pothvat i investiciju te koja, kako je rekao, ozbiljno shvaća tehnologiju i želi napredovati na tom području. “Odašiljač je uređaj najnovije generacije, snage 10 kW, ima nekoliko modula rada, veliku uštedu energije i iskoristivost i nadamo se minimalno održavanje i dug životni vijek” zaključio je Totman.

Puštanju u rad novog odašiljača Učka nazočili su i predstavnici tvrtke Odašiljači i veze – Mladen Petković, koordinator regije Rijeka Odašiljača i veza, Adam Alićajić, stručnjak koordinator za radijske mreže Odašiljača i veza te direktor Odašiljača i veza Mate Botica koji je, uz direktora Radio Istre Zvjezdana Jurcolu, paljenjem odašiljača označio i početak njegova rada.

“Zahvaljujem se što ste me pozvali da pustimo u pogon ovaj odašiljač koji ste nabavili kako biste građanima Istre i ovog područja omogućili što bolji prijem radijskog signala vašeg kvalitetnog radijskog programa, a za koji ste ove godine nagrađeni i nagradom Zlatni studio na čemu vam još jednom čestitamo” poručio je Botica Jurcoli i okupljenim djelatnicima Radio Istre.
Direktor Odašiljača i veza čestitao je Radio Istri na investiciji i izvrsnom izboru opreme izrazivši zadovoljstvo što su odašiljački uređaji te radiopostaje u njihovim prostorima već gotovo 30 godina kao i činjenicom da je suradnja Radio Istre i djelatnika Odašiljača i veza u tom objektu godinama vrlo uspješna.

“Nadam se da ćemo još barem 30 godina biti s odašiljačima na ovoj našoj lokaciji. Vjerujem da ćete na odgovarajući način naći mogućnosti za obilježavanje vašeg 30-godišnjeg rada, kvalitetnog i informativnog sadržaja koje pružate građanima Istre i svima nama koji u Istru dolazimo” kazao je Botica dodavši da i sam rado sluša Radio Istru kada dođe u Istru.

Vrijednost investicije je 477.500,00 kn (s PDV-om), a sredstva su osigurana iz tekućeg poslovanja Radio Istre. Radio Istra je već godinama najslušanija radijska postaja u Istri, a u veljači je glasovima slušatelja i čitatelja Jutarnjeg lista proglašena najboljom radijskom postajom u Hrvatskoj. Radio Istra zapošljava 17 djelatnika i 9 honorarnih suradnika. 22. rujna Radio Istra će proslaviti 30 godina postojanja.