U sklopu 11. Dana elektroničkih medija održan panel „Žene u medijima“
14. studenoga 2018.
Panel rasprava: O novostima u raspodjeli sredstava Fonda za pluralizam medija
15. studenoga 2018.
U sklopu 11. Dana elektroničkih medija održan panel „Žene u medijima“
14. studenoga 2018.
Panel rasprava: O novostima u raspodjeli sredstava Fonda za pluralizam medija
15. studenoga 2018.

Panel rasprava: Novi Zakon o elektroničkim medijima – svrsishodnija opcija

PANEL RASPRAVA NA 11. DANIMA ELEKTRONIČKIH MEDIJA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ILI NOVOM ZAKONU O ELEKTRONIČKIM MEDIJIMA

NOVI ZAKON – SVRSISHODNIJA OPCIJA

Sveti Martin na Muri –  Iako se na 11. Danima elektroničkih medija Hrvatske, koji se u srijedu i četvrtak održavaju u Svetom Martinu na Muri raspravlja o autorskim pravima, ženama u medijima i novostima u raspodjeli sredstava Fonda za pluralizam medija, opravdano je najveći interes više od 300 sudionika izazvala panel rasprava o potrebi izmjena i dopuna ili izrade potpuno novog Zakona o elektroničkim medijima. Postojeći zakon, naime, datira (sa sitnijim izmjenama) iz 2009. godine i potrebno je zakonski urediti novonastale odnose naglim razvojem novih medija – društvenih mreža, internetskih portala i drugih platformi. O tome su se složili svi sudionici rasprave. Tako je Krešimir Partl državni tajnik u Ministarstvu kulture uvodno naglasio da su promjene nužne, ne samo zbog razvoja društvenih mreža, već i zbog primjene europske direktive na što se Republika Hrvatska obavezala ulaskom u EU.

Radijski i televizijski nakladnici na lokalnoj razini, koje su predstavljali predsjednici Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda i Nacionalne udruge televizija, Denis Mikolić, istaknuli su nužnost izjednačavanja tržišne utakmice između tzv „starih“ i „novih“ medija argumentirajući kako su njihove zakonske obveze točno određene i strogo ih se moraju pridržavati dok internetski nakladnici još nisu uključeni u zakonski okvir. Postavili su i pitanje dužine trajanja koncesije, pri čemu je rečeno kako je sadašnje razdoblje trajanja koncesije od 11 godina prekratko da bi se vratilo uloženo u pokretanje i djelovanje medija. Također, zatražili su i jednostavniju proceduru za produljenje koncesijskog rada.

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac, ujedno i moderator skupa, istaknuo je kako i Vijeće za elektroničke medije i Agencija za elektroničke medije u posljednje vrijeme čine mnoge aktivnosti za pojednostavljenje birokratskog okvira djelovanja elektroničkih medija. Najavio je da bi već uskoro koncesijsko razdoblje za one koncesionare koji uredno ispunjavaju svoje obaveze moglo biti produženo na 20 godina, jer kako je rekao, danas samo hrabri poduzetnici ulažu u medije na lokalnoj razini i potrebno im je dati dodatnu sigurnost da će njihov poduzetnički čin biti vraćen na odgovarajući način.

U diskusiji su sudjelovali i pravni stručnjaci RTL-a  i Nove TV – Tonko Weissmann i Ivana Vukinovac Gelo koji su se osvrnuli na položaj komercijalnih medijskih kuća na nacionalnoj razini.

Vrlo poticajnu i zanimljivu raspravu izazvalo je i pitanje uređivanja medijskih sadržaja na internetskim portalima i društvenim mrežama, gdje se, prema podacima Agencije za elektroničke medije generira više od 90 posto govora mržnje. O stanju u tim medijima govorio je Jan Jilek predsjednik INAMA – hrvatskog predstavništva Interactive Advertising Bureau. Rečeno je kako je gotovo nemoguće iznjedriti alate kojima bi se kontrolirali sadržaji na društvenim mrežama na lokalnoj razini, a da se istodobno ne ulazi u pitanje medijskih sloboda. Međutim, mnogi od sudionika skupa nisu bili tog mišljenja, jer u radijskim i televizijskim sadržajima urednici, uz odgovornost za izrečeno u medijima, imaju i određenih mogućnosti za „izbacivanje“ takvih sugovornika iz programa.

Nakon vrlo zanimljive rasprave zaključeno je kako je zbog niza novina koje treba zakonski artikulirati, bolje pristupiti izradi potpuno novog teksta Zakona o elektroničkim medijima, na čemu resorno ministarstvo kulture već i radi, umjesto da se nekim ishitrenim promjenama samo nastoje donijeti parcijalna rješenja. Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl pritom je obećao kako će se maksimalno ubrzati rokovi za izradu novoga zakona o elektroničkim medijima.

Uz pozdravne riječi dobrodošlice međimurskog župana Matije Posavca, koji je sudionicima 11. Dana elektroničkih medija u Svetom Martinu na Muri zaželio uspješan rad i boravak u europskoj destinaciji izvrsnosti – Međimurju – skup medijskih djelatnika koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, otvorila je njegova izaslanica Jasna Vaniček Fila.